NOVINKY ZE STAGRY Č. 2

Vážení zemědělci a příznivci zemědělstsví,

hlásíme se Vám po žních s dalším vydáním Novinek ze Stagry. I u nás byly žně jiné než v posledních suchých letech. Přestože jsme při sklizni byli ovlivněni srážkami, výnosy nebyly úplně špatné – řepka přes 4 tuny, pšenice a žito kolem 6, 5 tun. …

Ohlédnutí za loňkou Země živitelkou

V těchto dnech by se konala Země živitelka 2020. Doufáme, že se v Českých Budějovicích uvidíme v roce následujícím….

Focus 6 TD 

Mezitím jsme Focusem zaseli řepku a meziplodinu svazenku. Nyní jsme již připraveni na setí obilovin….

Příběh řepky

Jsem semínko řepky ozimé, odrůda Exception a budu Vám vyprávět svůj příběh. Nacházím se na poli Velká Niva, v Maršově u Heřmanče v Jihočeském kraji, přesně zaměření GPS… Přede mnou se na tomto poli nacházela směs jílku a žita Lesan, která byla po třetí seči 6. srpna zkypřena do hloubky 16 – 18 cm radličkovým podmítačem HORSCH Terrano 4 MT. 7. srpna mě hospodář zasel secím strojem HORSCH Focus 6 TD do hloubky 2 cm, těsně před zasetím mi půdu prokypřil do hloubky 20 cm a uložil živiny v podobě NPK 16: 16: 16, 200 kg/ha. Díky stroji Focus 6 TD jsem schovaná mezi hrůbky, kde mohu využívat i malého množství srážek a při podzimních mrazících odolávat větrné erozi a holomrazům. Vzešla jsem již 12. srpna.

HORSCH Finer 8 SL

V polovině srpna jsme ve Studené vyzkoušeli nový stroj HORSCH Finer 8 SL, který je určen k mělké likvidaci plevele před setím, k mechanickému zpracování vzešlého plevele, výdrolu či meziplodin během celého roku či k přípravě seťového lůžka. Finer 8 SL má pracovní záběr 7, 5 m a 4-řadou rámovou konstrukci s výškou rámu 550 mm a roztečí radliček 15 cm. U robustních radliček lze nastavit úhel tak, že jsou shopny podříznout mělce a paralelně s povrchem.

Leeb PT 8.300 a 6.300

Koncem srpna jsme v západních Čechách předvedli samochodný postřikovač HORSCH Leeb PT 8.300. Nové modely těchto postřikovačů mají kabinu vpředu před motorem, čímž dochází k optimálnímu rozložení hmotnosti stroje a nápravy v poměru 50 : 50. Sériově je na stroje dodávána převodovka Powerear, která zajišťuje maximální rychlost až 50 km/h při jíždě na silnici a pracovní rychlost až 25 km/h. Jednotlivá kola jsou poháněna nejsilnějším typem hydromotoru Rexroth Bosch, jsou křížově odpružená levé přední s pravým zadním a pravé přední s levým zadním, tím je zaručen větší jízdní komfort. Postřikovač je tak skvěle ovladatelný a je umožněn vnitřní poloměr otáčení 3 m. Kola s průměrem až 2,18 m a šířkou 72 cm zaručují maximální styčnou plochu spolu s regulovaným tlakem vzduchu. Motor je vodou chlazený FPT (Fiat Powertrain Technologies), šestiválec o objemu 6700 cm3 a s výkonem 230 KW/ 310 koňských sil. Světlá výška až 1,35 m (podle pneumatik) umožňuje pracovat šetrně i ve vyšších porostech. Leeb PT 8.300 má nerezovou nádrž o objemu 8 000 litrů a PT 6. 300 má polyetylenovou nádrž o objemu 6 000 litrů. Naplavovací šachta na plynových trlumičích má objem 52 litrů a rotační čerpadlo z nerezové oceli o výkonu 1000 l/min . Na celém základním stroji nejsou žádná mazací místa, protože jsou použita pouze bezúdržbová ložiska. Zavěšení postřikovacích ramen je konstruováno jako zavěšení do paralelogramu – hydraulicky odpružené a tlumené. Ramena se vyznačují automatickým naváděním Leeb BommControl – nahoře se nachází senzor úhlu, vzadu je gyroskop a na ramenech ultrazvukové senzory – to vše vyhodnocuje pohyb stroje a vzdálenost od porostu, informace se předávají do softwaru, který je dále předává na 2 pneumatické pístnice, která ramena neustále vyvažují. Srdcem systému Load Sensing je výkonné axiální pístové čerpadlo s provozním tlakem 210 bar. Čerpací výkon 320 litrů zajišťuje potřebnou lehkost při práci.